Super Deformed Gundam (Bandai)

Super Deformed Gundam (SD Gundam) alebo BB Senshi SD Gundam naštartovali ilustrácie jedného japonského študenta ako paródia série Gundam s netypickými proporciami - hlava bola veľká ako polovica celkovej výšky. Kresby a štýl sa ujal, takže časom vznikli desiatky komixov, video hier, animovaných seriálov rôznych námetov, napríklad stredovekí rytieri (SD Knight Gundam), samurajovia (SD Musha Gundam) alebo moderná výzbroj (SD Command Chronicles).

Super Deformed modely sú typické plastikové modely japonskej firmy Bandai, líšia sa akurát tou karikatúrnou predlohou. Pre Európanov sú v určitej miere veľmi podobné Egg Planes modelom (karikatúry skutočných lietadiel s výrazným tvarom vajíčka), na rozdiel od vajíčka tu je zvýraznená najmä hlava, občas aj zbrane. Inak je to klasika Bandai - funkčné vinylové kĺby, plastové diely vo všetkých potrebných farbách, malý aršík samolepiek a žiadna potreba lepidla.

V Japonsku je táto séria Gundam modelov najčastejšie používaná na rôzne custom stavby - zámeny jednotlivých dielov medzi viacerými modelmi, čím vznikajú fantastické kreácie.
O obľúbenosti tejto série hovoria aj ďalšie série mimo sveta Gundam, označované ako Deformed Style (D-Style) - Armored Core, Full Metal Panic, Patlabor, Muv-Luv atď.




Z vlastnej skúsenosti môžem len upozorniť, že pri kúpe treba vyberať novšie modely (vyššie poradové číslo). Treba počítať s tým, že kĺby sú často viditeľné a nie sú ukryté vo vnútornej kostre (ako v sériach MG alebo RG), niektoré diely sú zjednodušené (napr. zozadu otvorené nohy) a viacero detailov je vylisovaných v jednom kuse, takže je potrebné maskovanie pri ich striekaní (návod hovorí použiť dodané samolepky).

V každom prípade je toto veľmi milá séria modelov na oddychovú stavbu a oživenie zbierky, podobne ako sú egg lietadlá. Môžem len odporúčať.

Nabudúce môj prvý dokončený SD Gundam model :-)

Komentáre